Advocatuur & Mediation 3

Advocaat of mediator?

Als advocaat sta ik aan jouw kant en kom ik op voor jouw belangen. Ik bekijk of er overleg mogelijk is, maar dat lukt enkel als de ander daartoe ook bereid is. Als mediator ben ik de onafhankelijke begeleider van jullie samen. Dat kan alleen als jullie allebei er samen uit willen komen (of dat willen proberen) en samen bij mij aan tafel in gesprek gaan.

Afspraken, beslissingen & ruimte voor emotie

Aan de mediationtafel is daarbij ruimte voor emoties en kan ook naar het verleden worden gekeken. Als ik je als advocaat bijsta, is daarvoor vaak minder ruimte omdat het gesprek met de wederpartij vaak gericht is om het maken van afspraken, waarbij soms ook over verbetering van de communicatie wordt gesproken.

Beeld is dat door bijstand van een advocaat veel zaken verharden en lijden tot een vechtscheiding. Dat beeld klopt niet, veel zaken worden – ook als advocaten betrokken zijn – in overleg geregeld. Maar wel is het zo dat je met een eigen adviseur je je beter bewust bent van je eigen rechten, wat soms zorgt voor een vasthoudendere houding. Ook zie je regelmatig dat in rechtszaken er negatief over de ander wordt gesproken. Ik doe altijd mijn best om dat te vermijden, maar soms ontkom je er niet aan om zaken een rechter te melden die de ander onjuist vindt of raken. Bij mediation worden zaken in de gesprekken uitgesproken en er wordt geen inhoudelijke rechtszaak gevoerd wordt. Daardoor zorgt mediation vaak voor verbetering van de onderlinge verstandhouding.

Bij mediation beslissen jullie samen wat er gebeurt en heb je alles dus – samen – in eigen had. Met bijstand van een advocaat kun je een zaak niet alleen regelen, maar is medewerking van de ander (en diens advocaat) nodig. Lukt het niet om er samen uit te komen is een rechtszaak nodig, waarin een rechter beslissingen neemt en waarvoor je dan al bijstand hebt. Indien mediation niet slaagt, kan ik jullie of een van jullie niet bijstaan in een rechtszaak.

Advocatuur & Mediation 4

Echtscheiding

Wat moet er geregeld worden? Is een rechtszaak nodig?

Iedere zaak een eigen aanpak met:

Duidelijke communicatie en heldere uitleg

Eerlijk en realistisch advies

Overleg waar mogelijk, procederen als nodig

Snelle reacties op je e-mails/verzoeken

Afspraak voor een gesprek vaak binnen een week

Tijd & kosten

Qua duur is mediation vaak sneller, omdat de gesprekken samen met de mediator gevoerd worden. Terwijl in de advocatuur het overleg vaak tussen de advocaten wordt gevoerd, waarbij iedere advocaat met zijn eigen cliënt overlegd en je dus ook afhankelijk bent van de snelheid van de andere partij. Regelmatig wordt een viergesprek gevoerd, waarbij beide partijen met hun advocaten met elkaar om tafel gaan. Maar als het niet lukt om overeenstemming te bereiken, kan een procedure bij de rechtbank (en eventueel hoger beroep) lang duren.

En qua kosten zijn de totale kosten voor het inschakelen van twee advocaten meestal hoger dan de kosten voor een mediator. Bij mediation hoeven de werkzaamheden immers niet "dubbel" uitgevoerd te worden, zoals het opstellen en controleren van stukken of het overleggen met zowel je eigen advocaat als het overleg tussen de advocaten onderling of in een viergesprek.

GRAAG HELP IK JE VERDER

© Samen-spraak.com │Logo/huisstijl ontworpen door: JAA-studio.com | Website ontworpen & ontwikkeld door: pulsief.nl

Scroll naar boven